Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Ψήφισμα για την μη ιδιωτικοποίηση του ΝΕΡΟΥ

Το νερό της Θεσσαλονίκης πωλείται. Η Κυβέρνηση, δια του Προέδρου της ΕΥΑΘ, κατάφερε μετά από διαρκή μεθοδευμένο και επίμονο αγώνα να βγάλει σε πλειστηριασμό το ύψιστο κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό.
Εδώ και τέσσερα χρόνια βομβαρδιζόμαστε κυριολεκτικά από «διαφημίσεις» της ΕΥΑΘ στα ΜΜΕ, γιατί να διαφημίζεται ένα μονοπώλιο, και μάλιστα του νερού;
Εδώ και τέσσερα χρόνια ακούμε για τις επενδύσεις τις ΕΥΑΘ που ΘΑ γίνουν, επενδύσεις όπως:
· Οπτικές ίνες
· Τηλεπικοινωνίες
· Ενέργεια από φωτοβολταικά πάνελ
· Εμφιάλωση νερού
· Συνεργασία με Δήμους
Τι από όλα αυτά έγινε; ΤΙΠΟΤΑ! Και όμως έχουν παρουσιαστεί και προβληθεί επανειλημμένως στον Τύπο!
Εδώ και τέσσερα χρόνια δε γίνονται προσλήψεις, με αποτέλεσμα την μη έγκαιρη εξυπηρέτηση των καταναλωτών ώστε να απαξιωθεί η ΕΥΑΘ από τους πολίτες, και να εύχονται για την ιδιωτικοποίηση της.
Εδώ και τέσσερα χρόνια κάθε φωνή εργαζόμενου που αντιδρά στην απαξίωση και υποβάθμιση της , διώκεται με πρωτοφανές μένος από τη Διοίκηση. Οι μηνύσεις και οι αγωγές είναι το έσχατο μέτρο, έχουν προηγηθεί οι πειθαρχικές διώξεις, οι συνεχείς μετακινήσεις, η ψυχολογική πίεση και η απαξίωση των εργαζομένων.
Σήμερα λοιπόν φαίνεται το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η παροχή του πακέτου της ΕΥΑΘ στον επερχόμενο μνηστήρα- επενδυτή. Οι κινήσεις της Διοίκησης των προηγούμενων ετών μόνο τυχαίες δεν ήταν . Ξέρουμε και ποιος είναι ο ξένος επενδυτής και τι αποτέλεσμα είχαν οι επενδύσεις του στο εξωτερικό.
Η διεθνής πρακτική της ιδιωτικοποίησης του νερού έχει ως αποτέλεσμα:
· Αλματώδης αύξηση των τιμολογίων.
· Ελλιπή έως και μηδαμινή συντήρηση των υπάρχουσων υποδομών.
· Υποβάθμιση της ποιότητας του νερού.
· Δραματική μείωση των αποθεμάτων ύδατος, καθώς στις εταιρείες συμφέρει η υπερκατανάλωση- σπατάλη λόγω κέρδους.
· Καμία από τις υποσχόμενες επενδύσεις δε πραγματοποιήθηκε.
· Περιβαλλοντική υποβάθμιση των φυσικών πόρων.
· Μακροχρόνια συμβόλαια με τις Κυβερνήσεις τα οποία ουσιαστικά «δένουν» τα χέρια μελλοντικών Κυβερνήσεων αφήνοντας τις ανήμπορες να αντιδράσουν.
· Τα συμβόλαια αυτά, και η πλήρης εξάρτηση των υδάτων από τους ιδιώτες, αποτελούν ισχυρό χαρτί στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβολαίων, πάντα υπέρ του επενδυτή.
Μάθαμε ότι το κόστος του ξεπουλήματος του νερού θα είναι περίπου εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ! Αν αναλογιστούμε ότι η Θεσσαλονίκη και οι όμοροι Δήμοι που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ κατοικούνται από περίπου 1.500.000 πολίτες, καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αναλογούν λιγότερα από 50 ευρώ σε κάθε πολίτη! Τόσα θα κερδίσει το Κράτος! Με 50 ευρώ οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν την ΕΥΑΘ.
Δυστυχώς όμως μετά την ιδιωτικοποίηση, το τίμημα θα είναι πολύ υψηλότερο, και δε θα υπάρχει επιστροφή.
Καλούμε όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης να πάρουν άμεσα θέση. Το νερό είναι η Ζωή, μας αφορά όλους. Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, μας το παρέχει η Φύση και μάλιστα τα αποθέματα μειώνονται δραματικά. Πάρτε θέση τώρα!