Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Τι έκανε ο κ. Μανώλης (ή τι δεν έκανε ο κ. Καλαφάτης, και οι λοιποί βουλευτές ΝΔ Θεσσαλονίκης)

Αναρωτιόμαστε ως πότε ο υδροκεφαλισμός της Κυβέρνησης θα συνεχίσει να μην λαμβάνει υπόψη τις τοπικές κοινωνίες τις οποίες και αφορά άμεσα η τύχη τους. Οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, το ΤΕΕ, η ΤΕΔΚ, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, έχουν ταχθεί εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Ως πότε θα αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς; Γιατί αποφασίζει η Αθήνα για το νερό της Θεσσαλονίκης; Δεν μας έχει πιάσει τοπικισμός απλά πραγματικά πιστεύουμε ότι βασικά κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης και τοπικού ενδιαφέροντος πρέπει να διαχειρίζονται επιτόπου.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε την δράση του βουλευτή Αργολίδος, κ. Μανώλη,(διαβάστε) ο οποίος στάθηκε στο ύψος του ως προς την προάσπιση των τοπικών κοινωνικών συμφερόντων. Μιλάμε για τα νερά της περιοχής Ανάβαλος όπου είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την διαχείριση τους η γνωστή πολυεθνική SUEZ, η οποία έχει σαν κύριο στόχο της το νερό της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μανώλης λοιπόν ύψωσε το ανάστημα του και είπε όχι στη διαχείριση του νερού από πολυεθνικές. Έδωσε πραγματική μάχη για να δοθεί η διαχείριση στο δημόσιο. Μια μάχη στην οποία είχε απέναντι του τοπικούς βουλευτές και υπουργούς από το ίδιο του το κόμμα, έκανε δύο ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα και μετά από επίμονους αγώνες τα κατάφερε. Η διαχείριση των υδάτων εντάχθηκε στο πρόγραμμα ‘’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’, ένα έργο ύψους 47.000.000 ευρώ. Η ΕΥΑΘ ξεπουλιέται για 50.000.000 ευρώ, σχεδόν το ίδιο ποσό, μα με τόσο διαφορετική κατάληξη, η σύγκριση είναι μονόδρομος.
Ο κ. Μανώλης στάθηκε στο ύψος του, οι συμπολίτες του θα αισθάνονται δικαιωμένοι που τον εξέλεξαν, σε επικοινωνία μας μαζί του μας δήλωσε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Ρωτάμε λοιπόν εμείς, τι κάνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές Θεσσαλονίκης; Τι περιμένουν για να πάρουν θέση; Δε τους ενδιαφέρει το μέλλον των συμπολιτών τους; Οι πολίτες που τους ψηφίζουν για αυτό το λόγο τους εκλέγουν, για να προασπίσουν και τα τοπικά συμφέροντα, και όχι τα συμφέροντα πολυεθνικών. Οι κάτοικοι της Αργολίδος είναι περήφανοι για τον βουλευτή τους, οι Θεσσαλονικείς είναι; Και πόσο μάλλον όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης είναι τοπικοί βουλευτές. Και πόσο λυπηρό αλήθεια το γεγονός ότι ο κ. Καλαφάτης είναι μέλος της διυπουργικής επιτροπής η οποία αποφάσισε για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ…
  • Ο κ.Καλαφάτης είπε ναι στην εκχώρηση του νερού της Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες, και ουσιαστικά είπε:
  • ναι στην υπερτιμολόγηση του νερού,
  • ναι στην εξάντληση των αποθεμάτων,
  • ναι στην παραχώρηση ενός φυσικού μονοπωλίου σε πολυεθνικές.
Ο κ. Μανώλης ένας απλός βουλευτής, πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και τα κατάφερε, είναι δυνατόν ένας υπουργός να μη μπορεί να περάσει την άποψη του; Είναι δυνατόν ένας υπουργός να στρέφεται εναντίον των συμπολιτών του και υπέρ ιδιωτών; Η Ιστορία της ιδιωτικοποίησης του νερού διεθνώς έχει αποδείξει ότι τα αποτελέσματα είναι τραγικά για τις τοπικές κοινωνίες, Παρίσι, Γκρενόμπλ, Ατλάντα, Σόφια , Μ. Βρετανία , είναι μερικά μόνο παραδείγματα του Δυτικού κόσμου-για να μην αναφέρουμε τα όσα συνέβησαν στη Λατινική Αμερική-στις οποίες επανέφεραν δημόσιο χαρακτήρα στο νερό μετά την αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι τυχαίο άραγε ότι το Παρίσι, μετά από 10 χρόνια που είχε παραχωρήσει το νερό στη SUEZ τώρα ξαναπαίρνει τη διαχείριση ο Δήμος; Και αν υποθέσουμε ότι κάποιοι στη Διοίκηση της ΕΥΑΘ προσπαθούν να εξασφαλίσουν το μέλλον τους μέσω των σχέσεων που ίσως έχουν αναπτυχθεί με τη SUEZ, ο κ. Καλαφάτης δεν έχει ανάγκη καμία SUEZ, τον εξέλεξαν οι Θεσσαλονικείς και αυτοί τον στηρίζουν, μήπως θα έπρεπε να τους στηρίξει και αυτός;
Που είναι οι υπόλοιποι Βουλευτές ΝΔ της Θεσσαλονίκης; Γιατί δεν παίρνουν θέση; Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι είναι κυβέρνηση, και ότι πέρα από τα όμορφα λόγια στις συγκεντρώσεις και στα κανάλια, υπάρχουν οι συμπολίτες τους εκεί έξω, οι οποίοι θα τους κρίνουν για αυτά που τόλμησαν να κάνουν.