Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Λυμαίνονται τις ΔΕΚΟ, σταματήστε τους!



Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009, 28 ημέρες μετά τις εκλογές και η νέα Κυβέρνηση, προσπαθώντας να δώσει δείγματα δημοκρατίας και αξιοκρατίας ακόμη δεν έχει αλλάξει τις διοικήσεις στις ΔΕΚΟ…

Δυστυχώς δε ζούμε σε χώρα της Βόρειας Ευρώπης, ούτε σε κοινωνία αγγέλων! Ενώ η νέα Κυβέρνηση τηρεί τις διαδικασίες, τα τοποθετημένα από τη Ν. Δημοκρατία στελέχη των ΔΕΚΟ συνεχίζουν να αλωνίζουν και μάλιστα με φρενήρης ρυθμούς, μιας και η αλλαγή τους είναι δεδομένη.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της ΕΥΑΘ, ο Γ. Σκόδρας, ο τοποθετημένος κομματικός Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, δεν προλαβαίνει να υπογράφει συμβάσεις και να προκηρύσσει διαγωνισμούς. Ο άνθρωπος που έφερε την ΕΥΑΘ στην κατάσταση που είναι σήμερα( διάλυση συνεργείων, υπολειτουργία της εταιρείας λόγω μη προσλήψεων, απαξίωση έμπειρών στελεχών, ανάθεση βασικών λειτουργιών της ΕΥΑΘ σε εργολάβους, κ.α) συνεχίζει ακάθεκτος!

  • Μόλις 4 ημέρες πριν τις εκλογές υπεγράφη η σύμβαση λειτουργίας του Βιολογικού Σταθμού Θεσσαλονίκης! Ένας διαγωνισμός με …έναν υποψήφιο, την κοινοπραξία που συμμετέχει θυγατρική της γνωστής μας SUEZ!
  • Μόλις την Πέμπτη παραλίγο να γίνει διαγωνισμός ύψους 3.500.000 ευρώ ο οποίος απετράπη την τελευταία στιγμή από τους εργαζόμενους!
  • Ετοιμάζει διαγωνισμό για το Βιολογικό της ΑΙΝΕΙΑ διάρκειας 5 ετών με ημερομηνία διεξαγωγής το Δεκέμβριο, απόφαση που πάρθηκε σε προεκλογική περίοδο!
  • Κάλεσε τεχνικό συμβούλιο στο οποίο περιέχονταν αναθέσεις έργων ύψους περίπου 2.100.000 ευρώ. Το συμβούλιο μετά από παρέμβαση των εργαζομένων δεν πραγματοποιήθηκε.
  • Προεκλογικά με παραποιημένα πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίζει υπογραφή σύμβασης με την Millenium Bank όπου και της αναθέτει την μισθοδοσία.
  • Λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών, ανανεώνει σύμβαση ύψους άνω των 50.000 ευρώ διάρκειας ενός έτους για τον κολλητό του "ειδικό σύμβουλο", ας μας πει τι ακριβώς προσφέρει στην ΕΥΑΘ ο άνθρωπος αυτός.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν είτε σε προεκλογική περίοδο με υπηρεσιακή κυβέρνηση, είτε μετά τις εκλογές όπου θεωρητικά υπάρχει εντολή για μη υπογραφή συμφωνιών πέρα των απαραιτήτων! Κατά πόσο λοιπόν είναι νόμιμα όλα τα παραπάνω;

Ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ όντας καταδικασμένος ήδη πρωτόδικα σε τρίμηνη φυλάκιση, γνωστός στο πανελλήνιο από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για έργα πολλών εκατομμυρίων, δε μας εκπλήσσει που αλαζονικά αγνοεί νόμους και οδηγίες υπουργών, ποιος λοιπόν θα προστατέψει την εταιρεία;

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ είναι οι θεματοφύλακες αυτή τη στιγμή της νομιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας. Ως πότε όμως; Κανείς δε ξέρει τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Το ΔΣ της ΕΥΑΘ έχει να λειτουργήσει από την 21η Σεπτεμβρίου, πως λοιπόν λαμβάνονται αποφάσεις; Πως λειτουργεί η εταιρεία; Μήπως αύριο βρεθούμε προ τετελεσμένων «αποφάσεων» εικονικών διοικητικών συμβουλίων ;

Επιτέλους, η κατάσταση είναι κρίσιμη, μήπως όταν αναλάβει η νέα διοίκηση της ΕΥΑΘ θα είναι πλέον πολύ αργά; Μήπως η νέα διοίκηση θα μείνει απλός διεκπεραιωτής τετελεσμένων;

Σταματήστε τους!