Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Τα ψέυτικα τα λόγια τα μεγάλα


Η θέση των εργαζομένων  της ΕΥΑΘ ΑΕ σε ότι αφορά το νερό ήταν και είναι  ξεκάθαρες και απαράλλαχτες. Πιστεύουμε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Το απαραίτητο για την ύπαρξη της ζωής νερό δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο  εμπορίου και κατ΄ επέκταση πλουτισμού κανενός. Το νερό είναι ζωή όχι εμπόρευμα, δεν παράγεται από τον άνθρωπο απλά μεταφέρεται από αυτόν και καθαρίζεται από τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του ανθρώπου στον πλανήτη.
                       Με αυτά τα πιστεύω ξεκινήσαμε πέρυσι το αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ  ΑΕ, κατά του ξεπουλήματος του νερού της πόλης από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ενός ξεπουλήματος που όπως αποδείχθηκε είχε λανθασμένα ξεκινήσει η κυβέρνηση Σημίτη. Δεν σταματήσαμε στιγμή να δηλώνουμε πως το λάθος αυτό έπρεπε να διορθωθεί με την επιστροφή των μετοχών στο ελληνικό δημόσιο.
Σε αυτή την πόλη λίγα μέτρα από τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ ΑΕ τόσο στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όσο και στην πλατεία Αριστοτέλους, ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και ότι ειδικά στις μέρες μας με τις κλιματικές αλλαγές το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο θα προστατεύσει.
Η πολιτική αυτή δέσμευση δεν εφαρμόστηκε όμως στιγμή.  Αντ΄ αυτού από τον Οκτώβριο έως σήμερα η πολιτική ιδιωτικοποίησης της εταιρείας συνεχίστηκε κανονικά με την συνέχιση της εκχώρησης λειτουργίας των μεγάλων εγκαταστάσεων σε  εργολάβους  όπως επίσης με την μη αναπλήρωση του επί σχεδόν μια δεκαετία αποχωρούντος λόγο συνταξιοδότησης προσωπικού,  οδηγώντας  την ερημωμένη πλέον ΕΥΑΘ στον ψευτομονόδρομο των εργολάβων  όλο και περισσότερων  δραστηριοτήτων της.
Στις 2 Ιούνη η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την διάθεση του 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ και σε μια εβδομάδα 9 Ιουνίου ανακοίνωσε πως σκέφτεται να παραχωρήσει και το management…Καταλαβαίνουμε πολύ καλά που οδηγούν όλα αυτά, δε μπορούν να μας κοροϊδεύουν πλέον.
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με την προσπάθεια αυτή ξεπουλήματος της ζωής της πόλης και ότι η κυβέρνηση θα μας βρει αντιμέτωπους σε αυτό της το εγχείρημα. Στην προσπάθειά μας αυτή καλούμε συμπαραστάτη κάθε σκεπτόμενο πολίτη, φορέα  όπου κι αν ανήκει πολιτικά και ιδεολογικά  γιατί το νερό δεν έχει χρώμα και δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει σε όλους τους έλληνες.
             Καλούμε τους συμπολίτες μας να δώσουν το παρόν στην Γενική Συνέλευση της ΕΥΑΘ την Τετάρτη 30 Ιούνη 2010 και ώρα 10:00 στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Κατούνη 16-18,Λαδάδικα, για να διαμαρτυρηθούμε για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού της πόλης μας.