Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, φθηνό και για όλους!

Το νερό είναι φυσικό αγαθό, μας το παρέχει η Φύση και ο ρόλος της ΕΥΑΘ είναι να το διανέμει σε κάθε συμπολίτη μας. Η ΕΥΑΘ δεν παράγει το νερό, απλά το διαχειρίζεται. Η διοίκηση της εταιρείας θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι ορίσθηκε από την Κυβέρνηση ώστε να κάνει την βέλτιστη δυνατή χρήση απέναντι στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Το νερό δεν είναι αναψυκτικό, δεν είναι μπύρα, δεν είναι καφές, δεν μπορεί να μπαίνει στη λογική του ΚΕΡΔΟΥΣ. Η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης της ΕΥΑΘ να αυξήσει τα τιμολόγια του νερού-αποχέτευσης μας βρίσκει αντίθετους. Ειδικά σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο που αναμένεται να γίνει ακόμη δυσκολότερη. Δε μπορεί απ’τη μια η Κυβέρνηση να ζητάει από τους πολίτες θυσίες και από την άλλη η διοίκηση να ανεβάζει τα τιμολόγια του νερού.
Όταν πριν μερικά χρόνια γνωστή πολυεθνική διαχείρισης υδάτων, επισκέφθηκε την ΕΥΑΘ, το μοναδικό πράγμα που ρώτησε ήταν γιατί το νερό της Θεσσαλονίκης είναι τόσο φτηνό! Στη συνέχεια μέσω των επαφών της με την τότε διοίκηση, εξέφρασε την άποψη ότι το προσωπικό πρέπει να μειωθεί.
Δεν ξέρουμε αν είναι σύμπτωση, αλλά η εμμονή της νέας διοίκησης να μην κάνει προσλήψεις, όταν οι μισές και πλέον οργανικές θέσεις της ΕΥΑΘ είναι κενές(με αποτέλεσμα, παράπονα καταναλωτών σε καθημερινή βάση λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης τους), και η ξαφνική απόφαση να αυξηθεί η τιμή του νερού, μόνο ευχάριστους συνειρμούς δε μας δημιουργούν.
Η διοίκηση της ΕΥΑΘ κάνει λόγο για αναγκαία αύξηση προκειμένου να γίνουν επενδύσεις. Επίσης κάνει λόγο και για οφειλές τρίτων προς την ΕΥΑΘ περίπου 37.000.000 ευρώ….Τι περιμένει για να τα εισπράξει; Ή μήπως πρέπει να αναλάβει ιδιώτης για να τα πληρωθεί;
Και μια και ο λόγος για επενδύσεις, ποιος διαχειρίζεται τις μεγάλες εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ, Διυλιστήριο, Βιολογικό (που έγιναν με χρήματα του Ελληνικου Δημοσίου); Οι εργολάβοι!
Ναι λοιπόν στις επενδύσεις αλλά με διαχείριση από την ΕΥΑΘ, με δικό της προσωπικό, ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή συντήρηση τους και κατά συνέπεια, να προσφέρει την μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.