Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Γενική Συνέλευση ΕΥΑΘ







   Πραγματοποιήθηκε τελικά σήμερα η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ, η οποία είχε αναβληθεί την 30η Ιούνη.
Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι καθώς  και συλλογικότητες  κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης,  έδωσαν το παρόν παρά την καλοκαιρινή ραστώνη και παρά την επιλογή του χώρου της συνέλευσης (Hayat). 
Αναρτήθηκε πανό υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού ενώ η θεματολογία της ημερήσιας διάταξης καθώς και οι παρεμβάσεις του εκπροσώπου του δημοσίου δεν έδωσαν αφορμή για διαμαρτυρίες καθώς δεν έγινε καμία αναφορά περί ιδιωτικοποίησης, ή  παραχώρησης της ΕΥΑΘ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
   Αξίζει να αναφέρουμε ότι η   θετική στάση του μεγαλομετόχου της ΕΥΑΘ (ελληνικό δημόσιο) σχετικά με την συνέχιση της σταθερής τιμολογιακής πολιτικής για το 2011 (μη αύξηση τιμολογίων , παραμένουν στις τιμές του 2010), ικανοποιεί εν μέρη τους εργαζόμενους της εταιρείας. Πιστεύουμε ότι στην δυσχερή οικονομική κατάσταση που έχουν υπεισέλθει τα νοικοκυριά η θετική στάση πρέπει να ενισχυθεί με μείωση τιμολογίων στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους πολύτεκνους και τους άνεργους. 
   Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αποτίναξη του κρατικού μοντέλου και ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα σημάνει επισφάλεια στις εργασιακές θέσεις και δικαιώματα αλλά πρωτίστως θα σημάνει κατακόρυφη αύξηση τιμολογίων, μείωση ποιότητας υπηρεσιών και μηδενικές επενδύσεις. Ακριβώς ότι έχει σημάνει και στις άλλες Ευρωπαικές και όχι μόνο πόλεις όπου έχει εφαρμοστεί.  Η ΕΥΑΘ ΑΕ δεν είναι μια κρατικοδίαιτη εταιρεία μια και δεν επιδοτείται από το κράτος αλλά αντίθετα παράγει κέρδη που τροφοδοτούν τον κρατικό προϋπολογισμό. Θυμίζουμε ότι τα κέρδη μετά φόρων την τελευταία πενταετία είναι περίπου € 70.000.000 και η έκφραση κρατικοδίαιτο είναι τουλάχιστον άστοχη στην συγκεκριμένη περίπτωση. 
    Οι εργαζόμενοι εκφράζουμε για άλλη μια φορά την πρόταση εξαγοράς του νερού της Θεσσαλονίκης, της. ΕΥΑΘ ΑΕ, από τους πολίτες. Πρόταση την οποία καλούμε όλους τους φορείς και όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν.