Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Παρουσίαση κίνησης 136

   Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28.11.11, η δημόσια παρουσίαση της πρότασης της «Κίνησης 136» για την εξαγορά, από συνεταιρισμούς πολιτών, του 40% και του management της Ε.Υ.Α.Θ., που πωλείται από το Δημόσιο.

   Όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση, ύστερα από δεκαετίες ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης, οι πόλεις στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν την ιδιωτική διαχείριση: Βρυξέλλες, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Παρίσι, Γκρενόμπλ, Μπορντώ, Τουλούζ, Μονπελιέ, Μασσαλία, Λιλ, Βρέστη, Μπουένος Άιρες, Ατλάντα, Γιοχάνεσμπουργκ, Κοτσαμπάμπα (Βολιβία) κλπ
   Η ιδιωτικοποίηση εγκαταλείπεται διότι, οι τιμές του νερού με τα ιδιωτικά δίκτυα συνήθως διπλασιάζονται έως επταπλασιάζονται, εξοικονομούνται χρήματα και το κέρδος του ιδιώτη, επιστρέφεται στους πολίτες ή/και διοχετεύεται σε επενδύσεις για καλύτερη ποιότητα νερού, η απώλεια νερού σε δημόσια δίκτυα είναι 3 έως 12%, ενώ σε ιδιωτικά δίκτυα 17 έως 27%, η εμπορική εκμετάλλευση των πηγών από τις εταιρείες στερεί πολύτιμο νερό που θα μπορούσε να διανεμηθεί δωρεάν μέσα από το δημόσιο δίκτυο. Το νερό ιδιωτικοποιείται, γίνεται εμπορεύσιμο αγαθό και κοστολογείται, τη στιγμή που τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
   Στη συνέχεια, παρουσιάσθηκε πώς οι πολίτες μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση του νερού.

Το σχήμα διεκδίκησης της ΕΥΑΘ Α.Ε.:

A.Συνεταιρισμοί ανά Δήμο και Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
B.Ένωση των Συνεταιρισμών σε Ανώνυμη Εταιρία (Κοινωνική ΕΥΑΘ Α.Ε.), η οποία θα διεκδικήσει την εξαγορά του 40% και του Μάνατζμεντ της σημερινής ΕΥΑΘ
Οι σκοποί των συνεταιρισμών:
A.Η αγορά και η ΜΗ κερδοσκοπική διαχείριση της ΕΥΑΘ
B.Η παροχή νερού στο νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με:
   i.Υψηλή ποιότητα
   ii.Χαμηλές τιμές
   iii.Προστασία του περιβάλλοντος
   iv.Δημοκρατική λειτουργία
   v.Κοινωνική δικαιοσύνη
Μέλη των συνεταιρισμών:
■Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα που μπορούν να καταβάλλουν 140€ για κάθε μια μερίδα συμμετοχής.
■Φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να καταβάλουν άμεσα 140€, γίνονται δόκιμα μέλη με 10€ και έχουν περιθώριο 14 μηνών για την καταβολή των 140€, προκειμένου να γίνουν τακτικά μέλη.
Η Κοινωνική ΕΥΑΘ Α.Ε. (ΚΕΥΑΘ Α.Ε.)
■Ιδρύεται από τους Συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι και οι μέτοχοί της.
■Οι σκοποί της ταυτίζονται με εκείνους των Συνεταιρισμών – μετόχων της.


Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να αγκαλιάσουν την ιδέα για ένα πραγματικά δημόσιο και ελεύθερο νερό, καλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στην κίνηση 136, αποδυκνείοντας ότι το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, υπάρχουν και άλλες λύσεις, αρκεί να είμαστε ενωμένοι.