Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Η ΕΥΑΘ για τους Πολίτες και όχι για τους εργολάβους

   Την Παρασκευή το πρωί, σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης μας, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης στα χέρια κάποιου εργολάβου, η διαχείριση της μεγαλύτερης μονάδας της ΕΥΑΘ, του Βιολογικού σταθμού Σίνδου και της Ξήρανσης, μαζί με την διαχείριση της λυματολάσπης.
          Για άλλη μια φορά η τεχνογνωσία θα παραδοθεί σε κάποιον «ειδικό» τον οποίο δημιούργησαν οι πολιτικές των διοικήσεων όλα αυτά τα χρόνια.
   Πολιτικές απαξίωσης της ΕΥΑΘ, η οποία έχει απομείνει με μόλις 220 εργαζόμενους για να εξυπηρετήσει σχεδόν 1.500.000 πολίτες, την ίδια στιγμή που υπάρχουν ΔΕΥΑ με περισσότερους εργαζόμενους.
          Οι θέσεις του Σωματείου μας είναι ξεκάθαρες εδώ και χρόνια:
·        Να αναλάβει μόνη της η ΕΥΑΘ την λειτουργία των εγκαταστάσεων της και όχι εργολάβοι,
·        Να γίνουν προσλήψεις- οι τελευταίες έγιναν το 2003- τις οποίες χρειάζονται και  οι τόσοι άνεργοι της Θεσσαλονίκης,
·        Να αναπτυχθεί πλήρως  η εταιρεία ώστε να δώσει μια οικονομική ανάσα στην πόλη,
·        Να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός της εταιρείας καθιστώντας την πιο κοινωνική και πιο κοντά στον πολίτη,
·        Να ακολουθηθεί μια πολιτική υπέρ της προσβασιμότητας στο Νερό και όχι υπέρ των κερδών για τους μετόχους,
·        Να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και στην ΕΥΑΘ.
Για τις θέσεις μας αυτές αγωνιζόμαστε και για τις θέσεις μας αυτές δεχόμαστε λάσπη ακόμη και από στελέχη της εταιρείας, κάποιοι έχουν βολευτεί με τις εργολαβίες και δεν το κρύβουν.
Την ίδια στιγμή πληρωμένα - ανυπόγραφα- άρθρα βάλουν το Σωματείο μας.
Την τελευταία εβδομάδα, η διοίκηση ακολουθεί πρακτικές της πιο σκοτεινής περιόδου της ΕΥΑΘ, με πραγματοποίηση του διαγωνισμού σε  ξενοδοχείο με ισχυρή παρουσία security, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τι φοβάται η διοίκηση; Προς τι τόσο άγχος;

Η Κυβέρνηση του Σύριζα,  μετά από 15 μήνες στην εξουσία, διατηρώντας την ίδια διοίκηση,  θεωρείται πλέον συνυπεύθυνη για τις πολιτικές αυτές. Ας βγει κάποιος υπουργός να πει ότι δεν είχε λάβει γνώση για όσα συμβαίνουν, ας μας πει επιτέλους τι έκανε για να υπερασπιστεί τις προεκλογικές του θέσεις για το νερό. Αληθεύουν τελικά τα σενάρια ότι υπουργοί δέχονται την κατάσταση αυτή κατόπιν συμφωνιών;
Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την ΕΥΑΘ όπως δηλώνατε, σας καλούμε την ύστατη στιγμή να κάνετε το καθήκον σας απέναντι στους πολίτες και στα κινήματα της πόλης που υπερασπίστηκαν  το Δικαίωμα στο Νερό στο Δημοψήφισμα του Μαΐου 2014. 
Αν δεν το πράξετε, μην ψάχνετε άλλοθι σε αλλαγές διοικήσεων, κρατήστε την υπάρχουσα, κάνει πολύ καλά την δουλειά σας.
Τέλος, οι κοινές δράσεις μας όλα αυτά τα χρόνια με τους συναγωνιστές  του Σύριζα Θεσσαλονίκης, δεν μπορούν να χωρέσουν στη λογική άλλο κόμμα άλλο κυβέρνηση. Οι αγωνιστικοί δεσμοί σφυρηλατούνται με δράσεις και  όχι με δηλώσεις συμπάθειας.

Καλούμε τους πολίτες και τους άνεργους αυτής της πόλης να διεκδικήσουμε τις θέσεις εργασίας που τους στερούνται. Παλεύουμε για μια ΕΥΑΘ των πολιτών και όχι των εργολάβων.