Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Το Νερό της Μνήμης

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν παρέμβαση σήμερα το πρωί στα γραφεία της διοίκησης της εταιρείας όταν πληροφορήθηκαν ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  κ.Σ.Φάμελλος επισκεπτόταν τον πρόεδρο.
Του θέσαμε το θέμα της ιδιωτικοποίησης και την πώληση του 23% της εταιρείας- γεγονός που δεν μπόρεσε να διαψεύσει- ενώ συμβολικά του έδωσαν ενθύμια του SOSτε το ΝΕΡΟ (μπλουζάκι  και ποτήρι με νερό ), απαιτώντας να σεβαστεί τους αγώνες τόσο του ίδιου όσο ακόμη περισσότερο των συμπολιτών του στη Θεσσαλονίκη. Η πρόσφατη δημοσκόπηση του Παν.Μακεδονίας -σύμφωνα με την οποία  το 70% των Θεσσαλονικέων τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης- συζητήθηκε επίσης, τονίζοντας του ότι η επιλογή της κυβέρνησης βρίσκει αντίθετη την πόλη μας.
Το Σωματείο μας θα βρίσκεται πάντα στη πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, και απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ξεπουλήματος. Όσο για τα κυβερνητικά στελέχη, τους καλούμε να πιουν και αυτοί από  το Νερό της Μνήμης που προσφέραμε στον κ. Φάμελλο, ώστε να μη ξεχάσουν τους αγώνες στο όνομα των οποίων τους ανέδειξε   η Ελληνική κοινωνία .

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Ή με τον Λαό ή εναντίον του!

Στις 19 Μάη, ακριβώς δύο χρόνια και μία ημέρα μετά το πρωτοφανές Δημοψήφισμα του Νερού της Θεσσαλονίκης, επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή την ιδιωτικοποίηση  της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ.   
Σύμπτωση; Ειρωνεία; Κακός συγχρονισμός; Για εμάς απλά το χρονικό ενός  προαναγγελθέντος ξεπουλήματος. Από τον Ιούλη του 2015, γνωρίζουμε από την λίστα αποκρατικοποιήσεων του Ντάισελμπλουμ τι μας περιμένει.  Δυστυχώς η έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα μας ωθεί να πιστεύουμε τους ξένους πολιτικούς παρά τις εγχώριες διαψεύσεις. Ακόμη όμως και αν δεν ήταν έτσι, πόσο ήσυχοι θα μπορούσαμε να είμαστε όταν αεροδρόμια, λιμάνια, κλπ, ξεπουλιούνται;
Παρά την απόσυρση την τελευταία στιγμή των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων (ως την επόμενη φορά) δεν εφησυχάζουμε. Φαίνεται ότι στην παρούσα στιγμή οι αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά της κοινωνίας λειτούργησαν άμεσα αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ανακαλέσει.
Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα απελπισίας και παραίτησης φαίνεται ότι το θέμα του νερού μπορεί και πάλι να συσπειρώσει τις κοινωνικές δυνάμεις σε ένα νέο μέτωπο αντίδρασης και οργάνωσης. Αυτό ας γίνει και μάθημα για τους κυβερνώντες, μιας και θα πρέπει να θυμούνται πολύ καλά από τους αγώνες τους κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού ότι καμιά κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ξεπουλήσει το κοινωνικό αγαθό, το νερό.
Θυμίζουμε ακόμη ότι προσωπικά ο πρωθυπουργός (ως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν)  είχε συμμετάσχει στην καμπάνια right2water για να αναγνωριστεί το Νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα πανευρωπαϊκά. Οι 2.000.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν αντιστοιχούν σε συνδικάτα, κινήματα, πρωτοβουλίες, οργανώσεις, δομές οι οποίοι από χθες έχουν στρέψει το βλέμμα σε όσα αποφασίζονται στη Βουλή για το Νερό.
Το Σωματείο μας, ως βασικός πυρήνας των αντιδράσεων στην πόλη μας από το 2006 κατά της ιδιωτικοποίησης, θα υπερασπιστεί μέχρι τελικής νίκης το δικαίωμα όλων των συμπολιτών μας σε δημόσιο, ποιοτικό, φτηνό και κοινωνικό νερό
Καλούμε τους συμπολίτες μας να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος, σε κάθε έμμεση ή υπόγεια ιδιωτικοποίηση.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι, στον αγώνα του νερού δεν υπάρχει άλλοθι, ή με το λαό ή εναντίον του!