Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2017

Σ.Ε.Ε.Υ.Α.Θ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ–ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΓΝΑΤΙΑ 127 – 54535 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΤΗΛ.2310 245.813 – FAX 2310 212.320–ΚΙΝΗΤΟ 6936 516.112 / s_e_eyath@yahoo.gr

                                  Θεσσαλονίκη 22 Μάρτη 2017
Αριθμός Πρωτοκόλλου 36

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 22 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα Νερού, αντιπροσωπεία του Σωματείου μας συναντήθηκε με την Υπουργό Μακεδονίας Θράκης παραδίδοντας της ψήφισμα με τις θέσεις μας για την ΕΥΑΘ.
Συγκεκριμένα :
·        Τονίσαμε ότι η ένταξη της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο είναι ουσιαστικά μια έμμεση ιδιωτικοποίηση και ότι προωθείται ένα μοντέλο ΣΔΙΤ υπό τον μανδύα του «Δημοσίου ελέγχου».
·        Ζητήσαμε να μπει συγκεκριμένο άρθρο στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, στο οποίο θα απαγορεύεται ρητά κάθε μορφής  ιδιωτικοποίησης του Νερού, άμεσα ή έμμεσα μέσω ΣΔΙΤ.
·        Ζητήσαμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Νερό ως Ανθρώπινο Δικαίωμα (Right2Water) σύμφωνα με το ψήφισμα του 2010 του ΟΗΕ και την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου τον Σεπτέμβρη του 2015.
·        Ζητήσαμε να καθιερωθεί ένα Εθνικό Κοινωνικό Τιμολόγιο, με ΔΩΡΕΑΝ νερό για τις ευπαθείς ομάδες. Η  καθημερινή ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα Νερού σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις είναι 50 λίτρα/άτομο/ημέρα. Κανένας πολίτης διψασμένος!
Η Ημέρα Νερού δεν είναι απλά ένας συμβολισμός για ευχολόγια, είναι μια μέρα επικαιροποίησης δράσεων.     

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



       

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Jobstown: Ποινικοποίηση των αγώνων κατά της ιδιωτικοποίησης.

Η αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ιρλανδία, έχει ξεπεράσει τα όρια του κινήματος για το Δικαίωμα στο Νερό (right2water) και έχει μετασχηματιστεί σε ένα πολιτικό κίνημα για το Δικαίωμα στην Αλλαγή (right2change). Ένα κίνημα που ξεκίνησε το 2013 και κορυφώνεται το 2017 με το πολυαναμενόμενο Δημοψήφισμα κατά της έμμεσης ιδιωτικοποίησης του Νερού.
          Η ιρλανδική κυβέρνηση, δυστυχώς αντί  να ακούσει τη λαϊκή βούληση, συστηματικά και οργανωμένα, προσπαθεί να απαξιώσει την δυναμική του κόσμου μέσω των ΜΜΕ. Ακόμη χειρότερα, στρέφεται πλέον ανοιχτά κατά του κινήματος με συλλήψεις που φτάνουν στην κατηγορία της απαγωγής! Το Νοέμβρη του 2014, μια ειρηνική διαμαρτυρία κατοίκων στο Jobstown-κατά την οποία η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  παρέμεινε  στο ακινητοποιημένο όχημα της- στάθηκε η αφορμή για να εξαπολυθούν σειρά κατηγοριών εναντίων των διαδηλωτών. Είκοσι κάτοικοι συνελήφθησαν, με  πρώτο κατηγορούμενο ένα δεκαεφτάχρονο! Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν  οι δίκες.
          Το Σωματείο μας- που φιλοξενήθηκε το 2013 στο Δουβλίνο με αφορμή εκδήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης- δε θα μπορούσε να μείνει αδιάφορο στην τρομοκρατία που ασκείται αυτή την στιγμή στους Ιρλανδούς συναγωνιστές.
          Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους συλληφθέντες, στηρίζουμε τον αγώνα των κινημάτων και καταδικάζουμε τις πρακτικές στοχοποίησης τους.
Η εξουσία  είναι σε αδιέξοδο και προχωράει σε σπασμωδικές κινήσεις προκειμένου να κάμψει το κίνημα ενόψει του Δημοψηφίσματος για το Νερό. Ας ρίξει μια ματιά στον κόσμο την τελευταία 15ετία, Βολιβία, Αργεντινή, Βερολίνο, Βαλιαδολίδ, Μάφρα, Θεσσαλονίκη, Τζακάρτα ο κατάλογος με τους νικηφόρους αγώνες δεν έχει τέλος! Καλούμε την ιρλανδική κυβέρνηση να  αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω της και να άρει τις διώξεις στο Jobstown, να προχωρήσει άμεσα στην διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης μέσω της Irish Water πριν είναι αργά, πριν γίνει και η ίδια μια στατιστική στον πίνακα των ηττημένων του κινήματος του Νερού.

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Συμπαράσταση στους 21 διωκόμενους της Χαλκιδικής!

    Το Σωματείο μας εκφράζει την συμπαράσταση του στους διωκόμενους αγωνιστές της Χαλκιδικής που δικάζονται στις 13 Μάρτη με την κατηγορία της «δήθεν εγκληματικής οργάνωσης».
    Αν αυτοί που υπερασπίζονται την γη τους, το Νερό,  την ποιότητα της Ζωής τους και το μέλλον των παιδιών τους από την μόλυνση, την καταστροφή την ερήμωση και την απαξίωση ενός τόπου θεωρούνται κακοποιοί, τότε αυτοί που τα προκαλούν όλα αυτά, θα πρέπει διωχθούν για εγκλήματα κατά ενός ολόκληρου οικοσυστήματος.
    Αντίθετα, όχι μόνο δεν διώκονται αλλά απολαμβάνουν και ασυλία στο όνομα των «επενδύσεων» και της προσφοράς (;) θέσεων εργασίας.
Εκτός από τις παλαιότερες οργανωμένες προσπάθειες ώστε να παραδοθούν χιλιάδες στρέμματα στην πολυεθνική της καταστροφής, βλέπουμε και σήμερα να συνεχίζεται η ίδια πολιτική, και μάλιστα σε ένα ακόμη ανώτερο επίπεδο, με την υπογραφή της συμφωνίας CETA από την κυβέρνηση. Μια συμφωνία που όλοι καταλαβαίνουμε ποια θα είναι η πρώτη πολυεθνική του Καναδά που θα την εφαρμόσει στην Χαλκιδική…
    Στηρίζουμε τους αγώνες και τους διωκόμενους αγωνιστές, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι ο εκφοβισμός δεν θα περάσει. Θα είμαστε εδώ να συνεχίσουμε τον αγώνα, και μετά από εμάς θα έρθουν και άλλοι, και οι επόμενοι, μέχρι να καταλάβουν οι πολυεθνικές ότι διάλεξαν λάθος τόπο για να επενδύσουν!
    Καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην πορεία συμπαράστασης στις  11 Μάρτη στις 11:00 το πρωί στη ΧΑΝΘ, και στην συγκέντρωση της 13/3 έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης στις 09:00.