Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Βλάβη αγωγού Αραβησσού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την μεγάλη βλάβη στον αγωγό νερού της Αραβησσού, οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ αισθανόμαστε την ανάγκη να απολογηθούμε στο βαθμό που μας αντιστοιχεί για την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας. Ζητούμε συγγνώμη για τις δεκάδες ώρες ταλαιπωρίας και στέρησης του πολύτιμου αυτού πόρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανωμαλίες στην καθημερινότητα τόσο των οικογενειών όσο και των επαγγελματιών της πόλης μας. Ως κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και οι ίδιοι, ζήσαμε στο πετσί μας την λειψυδρία στο οικείο μας περιβάλλον. Και εμείς δεν είχαμε νερό και αποχέτευση, είχαμε στην πλάτη μας την πίεση του κόσμου και της διοίκησης για άμεση αποκατάσταση, και γίναμε δέκτες  χιλιάδων ακατονόμαστων  εκφράσεων και καταρών.
          Τεχνικά μιλώντας πάντα, έγινε ότι ήταν δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη το συντομότερο δυνατόν.
Αυτό που μπορούμε σίγουρα να πούμε είναι ότι:
·        Το 2014 δεν προχώρησε η κατασκευή της Β΄φάσης του διυλιστηρίου, παρά την απόφαση του ΣτΕ να προχωρήσει το έργο.
·        Πολύ εύκολα η κυβέρνηση το 2013 κάλυψε τα χρέη των δήμων προς την ΕΥΑΘ για να πουληθεί, ενώ θα μπορούσε με τα χρήματα αυτά να φροντίσει για την απρόσκοπτη παροχή νερού στην πόλη.
·        Η ΕΥΑΘ απαξιώθηκε σε προσωπικό, εργολαβοποιήθηκε, ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους αγοραστές.
·        Όλοι αυτοί που απαξίωναν την εταιρεία για δεκαετίες, σήμερα βγαίνουν και προτείνουν λύσεις, απροκάλυπτα μιλάνε για ιδιωτικοποίηση ώστε να λυθούν τα προβλήματα που αυτοί δημιούργησαν.
·        Άνθρωποι που έκαναν πάρτι με προσλήψεις από το παράθυρο, τολμάνε να επανέρχονται στην επικαιρότητα και να μας κουνάνε το δάχτυλο.
·        Θεσμικοί παράγοντες μιλάνε ανοιχτά πλέον για ξεπούλημα, ολοκληρώνοντας τις υποσχέσεις που εκκρεμούν σε πολυεθνικές.
·        Επικαλούνται εισαγγελέα αυτοί που αφήνουν υπονοούμενα ότι υπήρχε διαρροή για τρεις μήνες και δεν επισκευαζότανε. Θα τους καλέσει ο εισαγγελέας να δώσουν στοιχεία; Αφού γνώριζαν, γιατί δεν έκαναν κάτι; Περίμεναν να σπάσει ο αγωγός για να κάνουν σπέκουλα;





¨Ένα από τα χιλιάδες μηνύματα "αγάπης"  που εστάλησαν
για όλους εμαςτις ημέρες της βλάβης

Θεωρούμε όμως πως η κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία για να μάθουμε από αυτήν, και να αποτελέσει τη  βάση ώστε να βελτιωθούμε  ποιοτικά.
          Ας γίνει λοιπόν η βλάβη του αγωγού της Αραβησσού πηγή προβληματισμού, και έμπνευση προτάσεων για λύσεις.
          Μόλις πρόσφατα η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε κέρδη για τη χρονιά που πέρασε και μάλιστα αυξημένα:
·        Τα κέρδη αυτά να μην διανεμηθούν στους μετόχους ώστε να κερδίσουν περισσότερα, αλλά να διατεθούν για την αναβάθμιση των πηγών της Αραβησσού και την αναβάθμιση του αγωγού μεταφοράς ώστε να κερδίσει η πόλη της Θεσσαλονίκης.
·        Η βλάβη αποκαταστάθηκε επιτυχώς από προσωπικό της ΕΥΑΘ, αποδεικνύοντας ότι το επιχείρημα της ιδιωτικοποίησης  για έλλειψη τεχνογνωσίας, καταρρέει. Να γίνει λοιπόν άμεσα νέα συμπληρωματική προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ προσλήψεων προσωπικού,  για τις αναγκαίες ειδικότητες που λείπουν από την εταιρεία.
·        Αν η κυβέρνηση  αδυνατεί να σεβαστεί το δημοψήφισμα του νερού, ας σεβαστεί τις ανάγκες των Θεσσαλονικέων για φτηνό ποιοτικό νερό και ας σταματήσει άμεσα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Είναι γνωστές οι αποεπενδύσεις μετά την ιδιωτικοποίηση, που οδηγούν σε κρίσεις νερού χειρότερες από αυτές που ζήσαμε πρόσφατα.
·         Αν τη δικαιολογία «τα υπογράψαμε, δεσμευτήκαμε» την θεωρούν σοβαρή, η Δημόσια υγεία και το νερό είναι ακόμη σοβαρότερα, ας επιλέξει με ποιους θα πάει η κυβέρνηση.
·        Εκτός υπερταμείου η ΕΥΑΘ, μη πώληση πακέτου 24%, άμεση εφαρμογή στρατηγικού πλάνου για ΕΥΑΘ πραγματικά κοινωνική και ωφέλιμη προς τους πολίτες.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ για άλλη μία φορά μπήκαν μπροστά και ΜΟΝΟΙ τους επιδιόρθωσαν τη βλάβη.  Η ΕΥΑΘ έχει τεχνογνωσία και το απέδειξε στην πράξη. Δεν πανηγυρίζουμε, κάναμε τη δουλειά μας, κάναμε το αυτονόητο. Γνωρίζοντας την βαρύτητα της ευθύνης μας προς τους συμπολίτες μας, υπερβάλλαμε εαυτών, αδιαφορώντας για συνθήκες ασφαλείας, τήρηση ωραρίου, τήρηση ωρών ανάπαυσης, κτλ.
Επειδή τα γνωστά παπαγαλάκια της ιδιωτικοποίησης και των πολυεθνικών, βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους σε βάρος των εργαζομένων, τους πληροφορούμε, ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας ύδρευσης του Βερολίνου δεν θέλανε την επαναδημοτικοποίηση της εταιρείας τους, ο νοών νοείτω!